Geplaatst op
Nationale vlaggen zijn, zeker tijdens situaties zoals het huidige Europees kampioenschap voetbal, vaak te zien. Iedereen in Nederland kent wel de Nederlandse vlag, de Franse vlag, de nationale vlaggen van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, etc. Toch zijn er met bepaalde vlaggen wat bijzonders aan de hand. Wist je bijvoorbeeld dat sommige kleuren eigenlijk heel erg weinig worden gebruikt in nationale vlaggen? In deze blog willen we hier wat dieper op ingaan.
Paars
Vlaggen met paarse kleuren komen erg weinig voor. Als het gaat om landelijke vlaggen zijn er eigenlijk maar 2 (hedendaagse) landen die paars op hun nationale vlag hebben. Dit zijn de landen Dominica en Nicaragua. Waarom? Heel simpel eigenlijk: het was vroeger erg lastig om stof paars te kleuren. Het kleuren van een stof gebeurde namelijk voor de langste tijd in de geschiedenis door het toevoegen van natuurlijke materialen en dit op het stof uit te smeren of in te weken. Paars is een kleur die niet heel veel voorkomt in de natuur en daarom was het enkel iets wat je vooral zag bij koninklijke families die deze kleur konden betalen, maar op nationale vlaggen zie je het nog steeds bijna niet. Historisch gezien waren er wel wat vlaggen die paars waren, maar dit kwam niet vaak voor.
Roze
Roze is om een vergelijkbare reden bijzonder, als kan roze gezien worden als een combinatie van wit en rood. Toch is het een kleur die eigenlijk door geen enkel land ter wereld gebruikt wordt als kleur op de nationale vlag, mogelijk met uitzondering van de Spaanse vlag. Misschien denk je, hé, maar de Spaanse vlag is toch rood, goud, rood? Dat klopt, maar er staat ook altijd het nationale wapenschild op. Hierop zijn verschillende historische regio’s vertegenwoordigd die het huidige Koninkrijk Spanje vormen. Een van die regionen is León en wordt vaak weergegeven met een roze leeuw.